A szemétdombon is terem tehetség

A szemétdombon is terem tehetség

Szemétből készült hegedűk

Szemétből készült hegedűk

Egy zenész barátom ma megosztott egy videót, amin nagyon meghatódtam, férfi létemre könnybe lábadt a szemem, el is szégyelltem magam, de örültem is neki.
Ugyan nem igazán gitár témájú, de lényege a zene, a kreativitás és olyan üzenete van, ami mellett nem szabad elmenni – és végül is valahol hangszerész témájú is, nem is akármilyen!

Cateura egy távoli település Paraguay-ban.
Egy falu, ami szeméttelepre épült. Szó szerint.
A Bañado Sur területén, a Paraguay folyó mellett itt naponta 1500 tonna szemetet öntenek ki. Nem tévedés, naponta 1500 tonna szemét.
A területen hét körzetben nagyjából 2500 család él, többnyire abból, hogy a szemetet megpróbálják szétválasztani és az újrafelhasználható dolgokat átadni az ezzel foglalkozó öko-iparnak.
A családok mélyszegénységben élnek, a gyerekek is általában dolgoznak a szeméthegyekben kotorászva, az írástudatlanság nagyon magas.

Favio Chávez, aki öko-technikusként dolgozott a területen és összebarátkozott néhány helyi családdal. Mivel maga is zenész, egy idő múlva a családok gyerekeinek zenét kezdett tanítani, de hamarosan azzal találta szembe magát, hogy tanítványai egyre többen lesznek, de hangszerek nincsenek.

Elkezdett hát azon gondolkodni, hogy lehetne a szemétben található dolgokból nekik hangszert készíteni. Ebben nem volt gyakorlata, de legjobb tudása szerint néhányat összebarkácsolt. Miután párat kissé kételkedve átadott a gyerekeknek és meghallotta, milyen jó hangokat tudnak belőle kihozni, felbátorodott.

Összebeszélt egy helyi szemétgyűjtővel, akit csak a „Cola” néven emlegettek és lévén neki asztalos az alapvégzettsége, megkérte, segítsen neki tökéletesíteni a szemétdarabokból összetákolt hangszereket.
Egy idő után mindenki elképedve látta, hogy a szemétgyűjtőből autodidakta hangszerkészítővé vált Cola kezei alól milyen jól megszólaló reciklált hangszerek kerülnek ki.

„Eleinte nagyon nehéz volt” emlékszik vissza Favio „négy évig tartott, míg teljesen kikísérletezték, milyen anyagokból készíthetők a legjobban rezonáló hangszerek.”

Mára 30 tagból álló klasszikus zenét játszó zenekara van, úgy hívják: Landfill Harmonics, azaz Szemétdomb Harmóniák.

Minden résztvevőtől nagy elszántságot, szorgalmat és áldozatvállalást kívánt a zenetanulás és a zenekar létrehozása, de végül meghozta a gyümölcsét: mára felkapta a hírnév a szemétből készült hangszereken játszó gyerekek együttesét, sok helyre eljutottak koncertjeikkel a világban és egyre többen támogatják őket.

Egy amerikai rendező elhatározta, hogy dokumentumflmet forgat róluk, ennek az előzetes az itt látható videó.

Itt pedig a Facebook oldaluk!

Favio Chávez üzenetét pedig meg kell szívlelnünk:

„Azért csináltam ezt a zenekart, hogy a figyelmet rájuk irányítsam és világ tudomást szerezzen róluk. Ez egyben üzenet is a társadalomnak, hogy az emberek észrevegyék: ezek a gyerekek rendkívüli nyomorban élnek, mégis képesek arra, hogy valamit adjanak nekik. Megérdemlik, hogy esélyt kaphassanak.”

Ehhez nincs mit hozzátenni, minden szava igaz.

És amiért elszégyelltem magam: hányszor mondjuk mi egy kezdőnek, aki egy húszezres nagyságrendű gitárt tudnak csak megvenni, hogy „meg ne vedd, ez uszadékfa”… hányszor vitatkozunk, hogy az ében vagy a rózsafa-e jobb fogólapnak, hogy a ma használt gitárokban már nem igazán jó a mahagóni minősége…

Cola és Favio pedig innen-onnan szedett fadarabokból, olajos hordókból és kannákból fabrikálnak hangszert és talán több muzikalitással és odaadással játszanak rajta, mint köztünk sokan, akiknek pusztán amatőr, alkalmi hobbipengetésre több olyan gitárja is van, melyek közül akár egynek az árából is akár tucatnyi tehetséges gyerek kaphatna hangszert…
Nemrég a mesteremhez behoztak egy elég tűrhető állapotban lévő gitárt kis javításra. A szemétből halászta ki a gazdája…

Magyar vonatkozású téma is kapcsolódik hozzá: a szintén szegénységből induló, világhírű jazzgitárossá vált Snétberger Ferenc kezdeményezésével alapított Snétberger Zenei Tehetség Központ a hasonlóan mostoha sorsú roma gyerekeknek kínál lehetőséget a zenetanulásra.
A következő videón az ő egyik koncertjük bizonyítja, mennyire jól teszik.

 

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.