Gitáros sztorik: Tibusz – beharangozó

Gitáros sztorik: Tibusz – beharangozó

Császár Márta "Kifra" fotó

Császár Márta "Kifra" fotója

Előszó: sajnálom, hogy ezzel kell kezdenem, nekem eddig még nem volt ilyen problémám, de jobb ezt tisztázni, mielőtt még valami elterjed.

1. Az interjú ötletete bennem március 29-én merült fel, akkor beszéltem Császár Mártával (Kifrával), hogy esetleg tud-e rá alkalmat.

2. A konkrét időpont az interjúra április 8-án  szintén Mártával való beszélgetésemben alakult ki, aki a Living Blues Project vezetőjével, Kőmíves Andrással egyeztetett az ügyben.

3. Nem volt arról tudomásom, hogy a Select Guitars is interjút fog csinálni Tibusszal.

4. Az alábbi interjúm eredeti megjelenésekor szintén még nem láttam, hogy a Select Guitars honlapján fenn van az általuk készített, az enyémmel sok ponton hasonlóságot mutató interjú.

Így aztán úgy döntöttem – engedve a Select Guitars kérésének és elkerülendő az “ütközést” – hogy a saját Tátrai interjú megjelenését egy későbbi időpontra halasztom, itt csak egy rövid ízelítőt hagyok meg.

Tátrai „Tibusz” Tibor a magyar gitározás egyik élő legendája. Rengeteg együttesben megfordult, rengeteg magyar és külföldi nagybetűs Zenésszel játszott, nagyon sok és nagyon sokféle fantasztikus zenei élményt köszönhetünk neki. Generál, Skorpió, Hobó Blues Band, Tátrai Band, East, Tátrai Trend, Magyar Atom, Latin duó, hogy csak a legismertebbeket említsem… jellegzetes hajlításait általában azonnal felismerem, még ha nem is tudnám, hogy az ő száma.
Annak idején én is először a Generálban, majd a Skorpióban hallottam, első koncertek egyike volt 15 évesen a Hobó dombóvári fellépése, ahol a gyönyörű Gibson L-6S gitárjával azt az egyedi, fuvolaszerű, fütyülős gitárszóló hangzást csinálta. Később a Vadászat című lemezen és Bill szólóalbumán is iszonyú jókat gitározott, a Vadászat konkrétan a magyar rocktörténet egyik legnagyobb ívű, legigényesebb albuma.

Tegnap végre az a szerencse ért – nagy-nagy köszönet érte Császár Márta, azaz „Kifra” koncertfotós barátomnak és a Living Blues Project vezetőjének-gitárosának, Kőmíves Andrásnak, akik segítettek megszervezni – hogy a Muzikumban adott koncert előtt lehetőségem volt fél órát eltölteni Tibusz társaságában és kicsit kérdezősködni tőle.

Living Blues Project a koncerten élvezetesen nyomta a funky keményebb változatát és a blues-okat, precíz, dögös dobolással (Németh Tamás), húzós basszussal (Borbély Tamás), jó kis vintage-hammondos és zongorás billentyűvel (Szabó Tamás), két kiváló összjátékot produkáló és szólókban is jól villantó gitárossal (Draskóczy Csaba és Kőmíves András), tehetséges énekes-harmonikással (Kovács R. Gábor). És ehhez adtak még a vendégek, a dögös „fekete” hangú Dobozy Dóra, az egyszerre érzelmes és nyersen férfias előadású Kyru, a Jaggeres-clown volt énekes Hollai Ádám…. és persze a második résztől beállt Tibusz!
Jó volt hallgatni, ahogy a Nagy Öreg és a fiatal gitárosok együtt játszottak és tényleg igazi örömzenélés alakult ki.

Folytatás a teljes, hosszú interjúval következik később!

 

No Responsesto “Gitáros sztorik: Tibusz – beharangozó”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tibusz hatvanon túl is aktív | Aktív gitár - [...] volt a kérésük, ne jelenjen meg az én interjúm pár hónapig, hogy a cikket leveszem, csak egy beharangozót hagyok…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.