Gitár történelem: Gibson – 1. rész

Gitár történelem: Gibson – 1. rész

Mikor kamasz voltam és gitározni kezdtem, az elsők között tanultam meg a “Dzsibzon” nevet, ahogy akkor mondtuk hibásan, hiszen valójában “Gé”-vel ejtendő. Szerintem nem nagyon akad olyan elektromos gitárt használó zenész, aki ne ismerné ezt a gitárt, főleg a legnépszerűbb Les Paul és SG modelleket.

Orville H. Gibson

Orville H. Gibson

Az amerikai hangszergyártó az egyike azoknak, amelyek alapvetően meghatározták a rockzenét, gitárjaik jellegzetes formája és hangja fogalommá vált, az ‘50-es, ‘60-as évek fiatal generációinak egyik ikonját jelentette, az akkori példányok ma már legendás gyűjtői darabok, elképesztően magas árakkal.
Gondoltátok volna, hogy Orville H. Gibson, a cég névadója 1856-ban, 158 éve született? Legtöbben azt hinnénk, biztos az 1930-as évek körül jött létre a cég, pedig jóval koraibb, de többnyire a Les Paul-féle időszakot hisszük sokan a Gibson gitárgyártás elindulásának.

Ki is volt hát ez a Gibson? Alighanem jóval kevesebben ismerik a történetét, mint Les Paul-ét.

Apja angol, anyja perui bevándorló volt, New York államban éltek, Orville legfiatalabb volt öt gyerekük közül. Karrierjének indulása nem volt se romantikus, se zenei: miután Michigan állam Kalamazoo nevű kis ipari városkájában telepedett le, évekig ügyintézőként dolgozott egy cipőboltban, később egy étteremben.
Közben hobbiszinten foglalkozott hangszerkészítéssel, otthon, szabadidejében.

Gibson szabadalma (Wikipedia)

Harminc éves korában védette le első és egyetlen saját szabadalmát, egy mandolin konstrukcióját, melyben leírta a darabokból összeállított oldal-, elő- és hátlap helyett az egy darabból kifaragottat, a később nagyon sokáig használt “archtop”, vagyis íveltre faragott fedő- és hátlap megoldást, mely egyfajta boltívszerű, megerősített , mégis vékony struktúrát jelentett. Ez egyrészt erőteljesebb hangzást, másrészt strapabíróbb hangszert eredményezett, így lényeges előrelépést jelentett az addigi hasonló mandolinokhoz képest.

A rákövetkező években építgette ezeket a hangszereket szerény kis műhelyében és a zenészek körében egyre népszerűbbek lettek mandolinja, annyira, hogy már nem is bírta a megrendeléseket egymaga teljesíteni.

Sikereit látva 1902-ben néhány hangszerkereskedelemmel foglalkozó üzletember, zenetanár és ügyvéd céget alapított vele “Gibson Mandolin-Guitar Manufacturing Co., Limited. “ néven, amibe Orville eladta a licenszet a szabadalma használatára.

Gibson mandolin, 1921

Ezután évekig részt vett különböző fejlesztésekben, de nem dolgozott folyamatosan a gyárban, zenét tanított és a licensz díjból élt, a cég az első 10-12 évében pedig aranykorát élte.

Egészsége egy krónikus betegség miatt folyamatosan romlott, 1918-ban, 62 éves korában halt meg szívizomgyulladásban.

A domború fedőlapos gitárokat a mai napig használjuk, a legendás Les Paul modellek nagy része is ilyen, bár ezeknél már tömör (illetve könnyítő üregekkel tagolt) a test. Ezen túl Orville Gibsonnak nincs már túl sok köze a mai gitárokhoz, de hangszerészi kreativítását és újító szellemét legendává válva őrzi a gyár neve.

Források:

Special thanks to Mr. Roger Siminoff for the permission to refer to his amazing webpage!

Siminoff banjo and mandolin

Wikipedia

Walter Carter: The Gibson Electric Guitar Book

 


 

 

 

No Responsesto “Gitár történelem: Gibson – 1. rész”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Gitár történelem: Gibson – 3. rész | Aktív gitár - [...] dátum: 2012, jún. 9. téma: Gitár történelem Előszó: tudom, kissé hülyén néz ki, hogy az 1.…
  2. Húrtan 1. – Az acélhúr diadalmas útja | Aktív gitár - [...] értékelhető mennyiség, illetve – természetesen – a már többször emlegetett Orville Gibsont, aki más megközelítéssel, az ívelt, faragott fedlappal…

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.